THETIS


Personalia:
Far: Nereus
Mor: Doris
Make: Peleus
Avkomma: Akilles

Fakta:
Thetis var en av Nereiderna. Hon var inte så viktig att hon gav upphov till kultisk tillbedjan, men hon innehar tveklöst en nominering till bästa kvinnliga biroll...
Myten:
Till att börja med uppvaktades denna vackra kvinna av såväl Zeus som Poseidon. Men när ett orakel förkunnade att hennes son skulle komma att bli starkare än fadern, förlorade båda två ganska omgående intresset för henne. Zeus såg till att hon blev maka till en vanlig dödlig, nämligen Peleus. Och även om Thetis spjärnade emot, betvangs hon så småningom av sin blivande make och det stundade till bröllop. Dit hade samtliga gudar bjudits, utom Eris, som då rullade in "stridsäpplet", som skulle leda till Trojanska kriget.
Thetis försökte att göra sina barn odödliga genom att hålla dem över eld (alternativt genom att doppa dem i floden Styx), men behandlingen hade motsatt effekt... Peleus kom på henne när hon försökte göra samma sak med Akilles - och räddade på så sätt sin son till livet. Dock den förnärmade Thetis lämnade honom istället och flyttade "hem" till sin fars palats på havsbotten. Fast hon tog del av sin sons vidare öden.
Scenario:
Thetis hukar vid Zeus knä och beklagar sig:
"Vet du, de har varit så elaka mot min pojke. Speciellt den där Agamemnon, som tror att han är förmer än andra. Han kom helt enkelt och tog tjejen, vad hon nu hette..., ju! Briseis! Ändå hade min Akilles fått henne i rättmätigt krigsbyte och han var så glad i henne.
Så där får man väl inte göra. Inte så konstigt att grabben blev ledsen. Han har helt rätt att han nu vägrar slåss tillsammans med de andra grekerna...
Du kan väl hjälpa mig, nej, du måste hjälpa mig att återupprätta hans heder. Speciellt eftersom ödesgudinnorna nu har bestämt att han inte kommer levande hem från Troja. Då ska han väl inte förödmjukas så där, den sista tiden han har kvar på jorden!
Du kan väl låta det gå illa för grekerna, nu när min Akilles inte är med, så att alla ser hur mycket han betyder, så att alla fattar hur orättvist det var att ta ifrån honom Briseis."
Kommentar:
Hon fick som hon ville. Hon fick senare också Hefaistos att ordna en ny rustning åt Akilles, när denne hade lånat ut sin egen till vännen Patroklos, som dock blev av med den när han dödades av Hektor.
Detta drag som omsorgsfull mor, som Thetis begåvas med, är inte så vanligt i den grekiska gudaläran. Jämför t.ex. Hera, som helt enkelt kastar ut den nyfödde Hefaistos från Olympen, så att han faller ner på jorden och bryter båda benen - bara för att han är så ful, att hon inte klarar att titta på honom.

Bernhard Kauntz, Västerås 1998
Tillbaka till eller till

webmaster@werbeka.com