VARFÖR MATHLETICS?

Det var för all del så, att vi under jägarsamhällenas tid behövde springa fort, hoppa högt och kasta långt. Det är därför inte underligt att man började tävla om vem som var bäst i det. Idag är vi långt ifrån behovet av att kunna kasta-springa-hoppa.
Tack vare vårt intellekt har vi fått det så bra att vi kan tävla i alla möjliga trivialiteter, till och med i musik och film ... Någonstans på vägen har vi dock hoppat över ett steg, nämligen just det intellektuella tävlandet. Där är schackturneringar det enda, som jag kommer att tänka på.
Men varför ska det vara mindre berömligt att behärska ett språk bra eller att kunna räkna fort, än att kunna hoppa långt eller springa snabbt? Var finns "MENTALIADEN", intellektets olympiad?
För att jämna ut förhållandet har Mathletics kommit till.


TRÄNING OCH TIDER

De allra flesta är mycket otränade, inte bara kroppsligt, utan även mentalt. Det är förvånande att se, hur mycket bättre man kan bli med regelbunden träning. Därför finns träningslägret, som alla kan ha glädje av. Där får man en grov bedömning av hur man ligger till i förhållande till andra - som blir bättre, när man blir snabbare.
Tävlingsarenan är till för eliten. Där är de olika grenarnas topptider anpassade, så att det bästa möjliga resultatet ska motsvara respektive idrottsgrens världsrekord. Det innebär att det krävs mycket träning för att komma dit. Tänk på hur mycket en idrottsstjärna behöver träna för att nå långt.
Därför kommer highscorelistorna att vara ganska tomma till en början. Å andra sidan är den som hamnar där verkligen i världsklass. Och den som har det absoluta highscore, får nog kalla sig för världsmästare i respektive Mathletics-gren.
En sak till: en gammal dator eller en långsam förbindelse är bara i mycket få fall den verkliga orsaken till att det inte går fort nog ...


HUR KAN JAG BLI SNABBARE?

Det är uppenbart att det behövs två olika sorters färdigheter för att bli riktigt snabb. Kassörskor har en fördel från början - de behärskar det numeriska tangentbordet utan att behöva titta. Men lugn, alla Ni andra, det lär man sig rätt snabbt. Lär Dig att arbeta med två händer, högerhanden för siffrorna och vänster på Enter-knappen.

Sen behöver man naturligtvis bli vän med siffrorna. Man måste få en känsla för kompletterande siffror. I exemplet 3 + 8 + 7 + 2 + 4 + 6 kommer man fram till resultatet mycket snabbare, om man ser att 3+7, 4+6 samt 8+2 är 10. 3 x 10 = 30. Men även om man bara ser de intilliggande 4+6 och lägger på en gång tio, är man snabbarna än om man räknar båda siffrorna för sig.

Räkna framifrån! Det är skolans värsta illgärning, att den lär oss räkna bakifrån! 84 + 47 blir därför 80+40=120 samt 4+7=11, alltså tillsammans 131. Man behöver inga "ettor i minnet", eller annat, som fördröjer. Det fungerar även om det är flera tal. I följande exempel brukar jag tänka på entalet som en decimal och ta tiotalet som ental, för att få siffrorna mera lätthanterliga.
57 + 83 + 74 + 23 + 96 räknar jag alltså 5+10(8+2)+7+9=31,0. Minns det. Sen 7+3 ger 32,0 - 4+6 ger 33,0 och en trea till är 33,3 - alltså 333, när man tar bort decimalen igen. Jag vet inte varför det är snabbare, kanske för att man slipper tänka "hundra" förrän på slutet.
Jag påstår inte att det är absolut bästa sättet, men det fungerar bra för mig. Hitta gärna ett eget "bästa sätt" för att få rätt flyt.

En subtraktion kan man räkna som addition. Det spelar kanske inte så stor roll i 48 - 23, men i fallet 85 - 37 ser man att det från 37 fattas cirka 50 till 85 - fast två mindre, alltså 48. Då har jag löst det utan att egentligen räkna. Man "ser" sånt kanske inte alldeles från början, men det kommer med lite träning.

Multiplikationstabellen måste man naturligtvis kunna utantill utan att behöva tänka. Man måste bara veta att 9 x 6 är 54. Därför finns det just inga knep när det gäller multiplikationer, utom att Du även här ska räkna framifrån.
36 x 24 är alltså till att börja med 600 (30x20). Sen lägger man på 120 (20x6), det ger 720. Sen 120 igen (4x30), det blir 840 och till sist 6x4, alltså 864 totalt. (När Du blir bättre kommer Du att veta att 36x20 är 720, så att Du sparar in ett steg.)

När det gäller divisioner, har jag också bra hjälp av multiplikationstabellen.
282/6 ger 4, eftersom 6 går 4 gånger i 28. Men sen vet jag, att när något multipliceras med 6 och slutar på 2 (i 282), måste det vara 2 eller 7. 2x6 skulle vara för lite för att komma upp i 282 (från de 240, som jag redan har räknat fram med 6x4), därför måste det vara 7x6. Resultatet blir 47 utan alltför mycket räknande. Det verkar konstigt? Lösningen heter träning ...


Jag förstår att det kan kännas ovant och även krångligt med mina förklaringar. I början kan det vara svårt att tänka om - och Du får kanske till och med sämre resultat, för att Du måste koncentrera Dig på det nya sättet. Men i längden vinner Du på det, det är jag säker på.

Lycka till!
Bernhard Kauntz



Tillbaka till eller till av Werbeka Netshop


sidan skapades den 30.5.2007 av webmaster@werbeka.com