VI VÄNLIGA VÄSTERÅSARE
VILL VIRTUELLT VISA VÄRLDEN
VAR VI VISTAS
VARJE VECKODAG

PATRIK RODIN


är född i Västerås och har bott hela sitt liv i stadsdelen Råby, som han dock inte är så förtjust i. Han tycker att det är en stökig stadsdel, sliten av många barns framfart, full med skräp och klotter.

Vad tycker du om Västerås?
I viss mån gäller här samma sak, som jag redan nämnde om Råby. Jämfört med många andra ställen, gör hela stan ett stökigt intryck. Det är ju för all del inte så illa att folk blir skrämda härifrån, men jag tycker att vi alla kunde hjälpa till och bära vårt strå till stacken. Det är nog det jag tycker är sämst i Västerås, fast det är också svårt att jämföra om man inte har bott någon annanstans.
En annan sak, som är tråkig, är att västeråsarna är ganska tillknäppta, det är svårt att skapa kontakt. Klart, det lär man sig också att leva med, men jag ser det som en nackdel.
Det som är bra med Västerås är Mälaren. Det vill säga, det är bra att den finns, men vi är dåliga på att utnyttja den för folket som bor här - det är industrin som har lagt beslag på de bästa platserna.
Det finns också en del fina byggnader, domkyrkan är mycket fin, till exempel. Även stadsbiblioteket är bra och väldigt funktionellt.

Hur tar du dig fram i Västerås?
För det mesta cyklar jag, bara om det är mycket dåligt väder åker jag buss. Och det är ännu en av fördelarna här i stan: möjligheterna att cykla är helt suveräna. Det är också bra att man fortsätter satsa på det, till exempel på cykelbanan ut till Skultuna.
Lokaltrafiken fungerar väl hyggligt, även om jag tycker att den kostar för mycket. Om man åker på dyrtid kostar det 30 kronor om dagen tur och retur. Det är i mesta laget. Men man kommer med bussarna i alla fall, även om det kan bli lite fullt på morgonen och kvällen.
Möjligheterna att ta sig till och från Västerås är tillräckliga för mina behov. Och man förbättrar ju kommunikationerna ständigt, se bara hur flygturerna växer.

Vad skulle du göra med besökare, som hälsar på dig i Västerås?
Jag skulle lägga upp det så här: natur - kultur - historia.
På natursidan finns det många områden att se, det är klart att vi skulle ge oss ut till Mälaren och Björnön. På kultursidan finns det också en hel del aktiviteter; teater, bio, etc. Men även för ungdomar finns det satsningar på fritidsgårdar med musik och teater. Och vad beträffar historien, så är den ju ganska omfattande för Västerås del. Vi hade ju landets första riksdag här, 1527. Sen skulle jag berätta bakgrunden om hur Västerås har vuxit fram som gammal arbetarstad och i samband med det även ASEA:s och elektriska industrins historia. Vi skulle nog också ge oss iväg till Kyrkbacken och titta på gamla stan.

Vad gör du själv på fritiden?
Ibland ger jag mig ut och fiskar i Mälaren, men jag är också ofta på biblioteket. Det händer väl också att man går en sväng på krogen, men då går man oftast ut i grupper, så att man inte träffar nya människor. Det hänger ihop med tillknäpptheten, tror jag.

Om du hade en fri önskan, vad skulle du då förändra?
Oj. Jag tror att det går stick i stäv med den rådande andan. Jag skulle vilja att människorna känner sig delaktiga i och ansvariga för sin närmiljö. Jag skulle vilja att alla får större inflytande och en chans att påverka situationen kring sig själv. Till exempel att man känner för sitt bostadsområde.
Man skulle behöva decentralisera besluten, så att alla får ansvar. Men det kan vara svårt i början, människorna är idag vana vid att bli styrda. Men de måste vara delaktiga i vardagsbesluten, för att vi ska få ett bra samhälle.

En kort sammanfattning?
Jag är inte så nöjd med Västerås och skulle gärna flytta härifrån. Helst till ett mindre ställe, där det är lättare att genomföra det personliga ansvaret.



Tillbaka till , till eller till av Werbeka Netshop


last update: 25.9.1998 by webmaster@werbeka.com