FÖR 100 GENERATIONER SEDAN

FÖRORD


Det hela började med att jag skaffade mig en ny dator. Ett underverk förresten, en multimediamaskin, som både pratar och visar filmer och bilder. Tillsammans med den levererades ett uppslagsverk, eller Multimedia Encyclopedia, som Microsoft kallar den. Verket heter Encarta, och jag blev nog lika förtjust i det. Det är jätteroligt att bläddra i det och man behöver framför allt inte 10 bokmärken att lägga in på olika sidor, om man vill ta reda på något ämne i större omfattning. Utan man gör klick-klick med musen och har allting snyggt och prydligt sammanfattat i ordbehandlaren och kan läsa, spara och till och med förändra det som står där.
En annan del som ingår i Encarta är Mind-Maze, ett frågespel, som jag också tycker om att leka med. Tyvärr så säger Mind-Maze att jag är dålig i historia. Det går faktiskt min ära för när, jag som är humanist och allt. Häromkvällen bläddrade jag i lexikonet och tittade på "Ancient History" - av en slump, påstår jag. Jag råkade få fram en artikel om judarnas fångenskap i Babylon, där man citerar psalm 137: "By the rivers of Babylon". Detta känner jag bättre igen som en låt av Boney M. Och då slogs jag av tanken! Det vore väl ganska roligt att få en uppfattning om vad som hände förr i tiden - men på bred front, så att säga, inte bara ur historisk synvinkel med en massa årtal på sjöslag och andra förintelser. Självklart måste det också finnas, men det hände ju säkert mycket annat, inom konsten, litteraturen, filosofin, socialhistoriskt, osv. Dessutom skulle det vara intressant att se om man kunde göra fler återkopplingar till dagens samhälle, som i fallet med Boney M.
Trots min medfödda självsäkerhet insåg jag att jag inte kunde ge mig på hela tidsepoken, utan att jag måste begränsa mig på något sätt. Artikeln om judarnas fångenskap börjar med 597 BC som årtal. Jag lät detta vara en ödets vink och beslutade mig för att ta 500-talet före Kristus som avgränsning. Nu är det inte så helt lätt att säga att jag tar med det som hände från första januari år 600 till sista december 501, eftersom saker och ting faktiskt flyter in i varandra - och jag tillåter mig att "kika bakom" århundradeskiftena åt båda hållen. Dessutom märkte jag snart att det där med datering var relativt. Det gick ju bra, så länge jag höll mig till Encarta. Då hade jag EN uppgift, som jag kunde tro på. Men ganska snart började jag anlita andra källor också. Och här började överraskningarna att dyka upp ganska snart. Folk kunde faktiskt ha varit födda inom loppet av ett halvt århundrade. Nåja - ett årtal är kanske inte så helt viktigt, det är ju de stora sammanhangen som är relevanta.
Jag försökte tänka logiskt och valde det mest troliga, eller helt enkelt det subjektivt mest sympatiska årtalet. Men jag upplevde andra överraskningar också. Namnen, till exempel! Encartas Nabonidus kallas också för Naboned, Nebonid och Nabu-naid. I och för sig är det ganska klart att det måste bli så om man lever inom ett område, där man bara skriver konsonanterna (vilken galen idé, förresten, det är ju upplagt för förväxlingar), och där dessutom en massa olika språk blandades. Dessutom hade jag all världens svårigheter att försöka hitta svenska stavningar till de engelska namnen i Encarta. Jag är inte helt säker på att jag har lyckats alla gånger. Att Pisistrates blev Peisitratos är ju förståeligt, men att Cilicia blev Kilikien var svårare - jag måste ju slå på en helt annan bokstav på svenska. Nåväl, även här valde jag att subjektivt använda mig av det mest tilltalande alternativet, då jag inte har angett flera. Men det är ju fortfarande en barnlek, jämfört med andra uppgifter. Staden Elea i södra Italien sägs på ett ställe vara grundad av fenicierna, på ett annat av joniska sjöfarare år 540. Red ut det, du! Återigen söker logiken ett svar. Förmodligen stod det fem förfallna kåkar där, som fenicierna hade byggt, när jonierna kom år 540 och gjorde en lite större stad av det.
MEN - jag har inga pretentioner att ha ett definitivt rätt svar på alla dessa variationer, jag tror att ingen har det. Jag har försökt så gott jag kunde - och enstaka detaljer lär ju inte förändra historien nämnvärt heller.
Jag beslutade mig att ta med årtalen i sammanställningen, jag var tveksam till en början, dels för att de var osäkra, dels för att det verkade för mycket "skola och skrivning" - men på så sätt fick jag ju automatiskt en röd tråd att följa och det blev lättare. Dessutom fanns det säkert ett korn av sanning i dem. Huruvida det också stämmer in på legender och liknande, kan jag inte gå i god för. Men som jag sa, jag ville få en bred belysning av århundradet - och då var myter och legender av stor vikt. De speglar ju viktiga etnologiska, mytiska och socialhistoriska fakta - om inte genom själva berättelsen, så dock genom inramningen.
Och när jag hade kommit så långt ifrån fakta, då var steget ganska lätt att tillfoga egna kommentarer och synpunkter. Dessa har helt och hållet vuxit i min egen trädgård och har ingen annan anknytning till ämnet. Vi har redan sett ett exempel i min förklaring om hur Elea blev till, men lugn, det blir mycket värre.
Jag märkte nämligen ganska snart att ämnet bara växte och växte. Folk som Buddha och Konfutius föddes under det här århundradet, och jag tyckte att jag inte kunde gå förbi deras läror. Det innebär naturligtvis att jag vågade mig ut på allt djupare vatten. Jag var tvungen att skaffa mig nya kunskaper om ämnen som jag hade ganska liten aning om, och jag måste tillstå att de i vissa fall blev ganska ytliga. Trots att jag har arbetat efter bästa förmåga är det inte mer än rimligt att det har smugit in sig ett eller annat fel. Det beklagar jag i så fall.
Samtidigt med ämnet växte också min entusiasm och ringarna under mina ögon av allt nattsudd. Men det var för sent att lägga ämnet åt sidan, jag var redan alldeles för involverad i våra förfäders mellanhavanden. Därför fortsatte jag i samma stil. Kan då en så subjektivt påverkad sammanställning överhuvudtaget ha någon nytta? Jo, jag tror det. Det finns ingen övergripande översikt över ett tidavsnitts händelser. Varje ämne håller sig - strängt vetenskapligt, förstås - till sitt och har skygglappar inför angränsande händelser. Filosofin handlar om filosoferna och historien om när, var och hur ifråga om våra kungar - men ingen, ingen har någonsin brytt sig om att svara på frågan: varför. Därför tror jag att en oventenskaplig syntes av vetenskaperna kan lämna ett bidrag - här är ett försök till det.

Västerås, i december 1994


När jag nu, bara knappt ett och ett halvt år senare, läste igenom detta förord, verkade det vara skrivet på stenåldern. Den lille pojkens förtjusning över en ny leksak glimtar fram ur varannan mening. Jag har ju blivit stor nu, jag har skaffat mig en Internet-anslutning under tiden, och idag kan jag inte mer än le åt min fascination från den tiden.
Men - när jag ändå har lagt ner en massa jobb på att ta fram alla dessa uppgifter, är det väl lika bra att jag lägger ut dem på nätet. Jag måste arbeta om en del, bland annat hitta en ersättning för alla bilder som jag hade klippt in från Encarta. Jag har sökt copyright för dem, men Microsoft föredrar att inte svara ens. Så, då får jag väl gå den långa vägen, använda sökmaskinerna på Weben och be om copyrighten för var och en av bilderna, som jag vill använda till illustration. Ett stort tack på förhand till alla som kommer att ge sitt tillstånd.
Jag kommer att sätta ut en hel del länkar till olika sidor, av vilka somliga är mycket stora. Det innebär att jag nog inte har möjlighet att själv läsa allt - jag kommer däremot att ögna igenom samtliga för att se om de har någon relevans. I samband med länkarna finns ytterligare två problem: för det första kan det vara så att innehållet på sidan som man länkar till är färgat av upphovsmannens subjektiva personlighet, som jag inte tänker gå i god för (men det gäller ju all länkning på nätet) - och för det andra kan det vara så att det jag vill länka till kan finnas på en sida, som huvudsakligen behandlar något annat ämne. (Ett exempel: om jag pratar om filosofen Thales, är det mycket möjligt att jag hamnar på en sida som handlar om matematik, eftersom Thales också var matematiker.) I dessa fall får läsaren själv leta sig fram till det innehåll som orsakade länken - vilket dock med "sök"-funktionen inte torde vara alltför svårt. I nuläget vet jag ännu inte, vilka, eller hur många bilder eller andra applikationer jag kommer att infoga - det här blir nämligen ett projekt på sikt. Jag kommer att arbeta med det här i mån av tid. Jag förbehåller mig också möjligheten att göra löpande tillägg, om jag under tiden stöter på fler uppgifter, som är relevanta. Längst ner, vid copyrightnoteringen, kommer jag också att ange, vilken månad respektive sida har ändrats senast.
Eftersom det är ganska svårt att ladda hem en hel bok från nätet - och visst finns det väl många som föredrar att läsa off-line, så kommer jag att dela upp verket i lagom stora avsnitt, med "innehållsförteckningen" på försättsbladet. Mycket nöje!

Västerås, i april 1996


Copyright Bernhard Kauntz, Västerås, april 1996
Till , till eller till

webmaster@werbeka.com