DET VAR VÄRT ETT LIV
Självbiografi av Bernhard Kauntz


Pensionär


Den makabra dansen med myndigheterna fortsatte. Föjande meddelande fick jag från Skatteverket:
servicejouren@skatteverket.se hat am 8. Mai 2013 um 08:48 geschrieben:
Hej!
Vi på skatteverket har din postadress registrerad. Om företag eller andra myndigheter frågar Skatteverket och ber att få din utlandsadress får dom den givetvis.
En dryg månad senare fick jag följande svar från Collectum, som hade hand om min ITP-pension:
Vi har skickat en förfrågan till skattverkets SPAR register, den enda informationen vi får upp är att du har utvandrat från Sverige men några uppgifter om din utlandsadress framkommer inte.
Är det inte helt underbart? Själv satt jag i Belgien med en knapp månad kvar tills jag skulle bli pensionär.
Allt detta kostade inte bara mycket tid, utan mycket nerver också ...
Nåväl, jag fick min pension i tid till sist. Och jag var själaglad för det. Nu skulle det förhoppningsvis vara slut på allt tjafs.
Det skulle faktiskt bli ännu bättre. Som mantalsskriven i Belgien hade jag som pensionär nämligen rättighet att åka gratis på alla offentliga kommunikationsmedel inom Flandern. Det betyder i stort sett hela området norr om Bryssel, alltså halva Belgien! Det enda jag behövde var en legitimation, som man sände till mig.
Fast innan jag äntligen fick pension, hade det hänt en hel del på dartfronten. Det hade funnits några misshälligheter inom vår klub, därför beslutade Ann, Cere och jag att starta vår egen. Visst, vi skulle få börja om på nytt, men det kunde det vara värt att få lugn i klubben. Vi samlade ihop några fler nybörjare och anmälde oss. Klubben kallade vi för "Rosa Pantern", eftersom vi skulle smyga fram i serien.
Ann hade också börjat spela, vilket jag tyckte var väldigt roligt. Hon fick också bli lagkapten. Själv hade jag en lysande idé om hur vi kunde skaffa oss pengar till klubben. Över sommaren startade vi en tävling i vårt hemmacafé, som blev en dundersuccé. Eftersom den gick på torsdagar hittade jag på en ordlek och kallade den för Dunder(dags)trappa. Vi skickade ut flygblad till alla caféer, där man spelade dart (vilket i princip var vartenda ett) och fick snart även besök av folk utifrån.
I början av juli åkte vi till Tienen, där jag spelade min första tävling. Jag hade inga förhoppningar, men det var ju intressant att se, hur officiella tävlingar var organiserade. Dessutom var det nog en bra erfarenhet också. Det var cupspel från början, med "en andra chans". Jag förlorade första matchen och hamnade därför i fortsättningen på förlorarsidan. Men där nådde jag mitt personliga mål, att vinna en match.
Och av bara farten vann jag en till och stod i kvartsfinal på B-sidan. Jag tog första legget med 21 pil och vann sen hela matchen. Fast i semin blev det sedan stopp. Men jag hade blivit trea på förlorarsidan och vunnit 10 Euro! Det är fortfarande en av mina största dartmeriter. Vilket lyft för självförtroendet! Det var visserligen det enda priset jag fick under den säsongen, men det hade tänt glöden på riktigt. Året i Pink Panthers var nog överhuvudtaget det roligaste i mitt dartliv. Vi var ett härligt gäng, som verkligen hade roligt tillsammans.
En bekant till Ann hade bjudit oss till Spa över en helg. Jo, helt riktigt, staden är namngivare för alla "spa" som idag finns som wellnessområden på diverse hotel.
Det beror naturligtvis på att det var en berömd kurort, förmodligen redan på Romartiden.
Staden ligger nära Liege, bara någon mil från gränsen till Tyskland. Det finns många olika källor, som rinner upp kring och även mitt i staden, så att man kan "dricka brunn" allt efter ens krämpor. I museet finns det en ställning, där det finns fyra olika rinnande vatten, där besökarna får smaka efter behag. Om jag minns rätt var det vanligt vatten, som även mineralrikt sådant, respektive järnrikt och svavelrikt vatten. De senaste två smakade inget vidare.
Spa fick sin berömdhet under 1700-talet och tvåhundra år framåt, då kejsare och kungar började träffas här.
Så är till exempel järnkällan uppkallad efter Tsar Peter den Store, eftersom han nyttjade denna.
Spa fick under denna tid även binamnet Café de l'Europe, alltså Europas Café. Naturligtvis hade även casinot en del dragningskraft - då, lika väl som idag.
Men Spa är även känd som Formel 1-bana. Under 1900-talets första hälft kördes det regelbundet tävlingar. Sen slutade man eftersom banan ansågs vara för farlig. Efter ombyggnad blev den återupplivad under ett antal år. Tyske Michael Schumacher, en av de stora racerförarna, är hedersmedborgare i staden.
I juli blev det åter ett LR-party i Dortmund, denna gång dock utan klädtema. Istället hade man ordnat ett live uppträdande med Boney M.
Visserligen hade gruppen förändrats, sedan jag hade sett dem vid deras första "revival" i Västerås, för trettio år sedan. Men deras kända låtar gick ännu hem och Liz Mitchell gav även som sextioåring allt hon hade under de två timmarna av föreställningen.
En alldeles speciell överraskning hade Braem tänkt ut till min födelsedag. Han bjöd på en whiskyprovning i Antwerpen. Det var dels mycket omtänksamt av honom, men dels också mycket intressant att få höra om skillnaderna i whiskytillverkningen. Och hans text: "A special present for a special Austrian" kom sannerligen från en special friend.

Från den stora världen kan nämnas att det var i juli detta år, som Edward Snowden "blåste i visslan", om NSAs avlyssning av i princip allt och alla. Denne CIA-anställde tvingades naturligtvis till landsflykt, där han uttalade sig om motivet till varför han offentliggjorde sitt material: "Jag upptäckte att jag hade blivit del av något, som gjorde mycket mer skada än nytta."
Detta skedde alltså redan 2013. Hur är det då möjligt att det sex år senare blev en skandal, när det kom fram att danskarna avlyssnade Angela Merkel och andra politiker för NSAs räkning? Och efter ett "aja baja USA" fortsätter allt som vanligt med övervakningarna. Och den som tror att han eller hon inte kan finnas med i något av USAs övervakningsprogram, den är rätt och slätt urdum.


Tillbaka till Innehållsförteckningen


Tillbaka till , till eller till av


4.4.2022 by webmaster@werbeka.com