MÄRKESHYSTERI


I början av 70-talet bildade vi Björk-Klotet 71, en bowlingklubb. Den kom till när vi satt i bastun efter att ha spelat pingis. Att skaffa klubbmärke, tröjor, etc. kostade förstås en del, mer än vi fattiga studenter hade råd med.
ICA-affären på Ålidhem Centrum i Umeå hade väl förbarmande med oss och sponsrade tröjorna, mot att få sitt namn tryckt på baksidan av dem.
Några veckor senare pluggade jag tillsammans med en kurskompis inför engelska glosprovet, när hon frågade om hon inte kunde få köpa en av våra bowlingtröjor. Min fåfänga kände inga gränser för ett ögonblick, ända tills hon tillade:
"Jag tycker att det är så häftigt med att det står ICA-Ålidhem på ryggen."

Än idag är jag helt oförstående inför detta resonemang, och det skulle ju bli mycket värre med åren. Nästa steg var att mataffärerna tryckte sitt namn på plastkassarna, som man bar hem sina varor i. Det var väl inget att säga om, man fick dem ju ännu gratis då. Men jag hade svårt att förstå att de så småningom tog betalt för kassarna. Skulle kunden betala för att göra reklam för deras företag?

Fast det är ju ingenting mot den märkeshysterin som råder idag. Bara för att det står "Levi's" eller "adidas" på ett plagg, kostar det mycket mer än likvärdiga av samma slag ... Återigen - om jag bär på någon logotype för ett företag, så gör jag reklam för det. Det är alltså jag, som ska ha betalt för tjänsten, eller åtminstone få varan till ett nedsatt pris. Det gäller samma sak som för utförsåkningsstjärnor, som får sina skidor gratis, mot att de visar upp märket, när de går i mål. Eller som för formel-1-föraren, som inte har plats för fler logotyper på sina kläder - eftersom han på så sätt finansierar sitt idrottsliv.

Det finns knappt någon längre, som bryr sig om kvaliteten i produkterna, bara namnet stämmer. Det är själva namnet, som har blivit status! Ungarna i skolan mår dåligt, om de inte kan hålla samma "standard", som klasskompisarna ... Vilket vansinne!
Det är klart att företagen myser, men det är något allvarligt fel hos alla de konsumenter, som går i denna fälla.Tillbaka till eller till av Werbeka Netshop