Vinstvarning


Veckans stora ekonomiska händelse var Ericssons vinstvarning. "Aktien föll 24 procent och drog med hela Stockholmsbörsen, som backade 3,1 procent." Så skrevs det på alla landets ekonomisidor och så basunerades det ut från Radio- och TV-nyheterna. Dussintals experter fick möjlighet att ge sitt utlåtande om "Krisen hos Ericsson" och att presentera sin egen gissning om framtiden. Det flesta trodde nog att Ericsson skulle överleva, trots allt.

Vad handlade det om, egentligen? Jo, det rörde sig om årets tredje kvartal, alltså tiden juli - september 2007. Marknaden (denna mystiska, men ack så betydelsefulla skepnad utan fysisk form, som bara kan anas sväva över de stora finanscentra, ungefär som den Helige Ande svävade över apostlarna på sin tid), denna Marknad, liksom Ericssons företagsledning hade förväntat sig att vinsten under tredje kvartalet skulle uppgå till 9 miljarder. Men nu stannade den vid 5,6 miljarder istället.

Omräknat till mina egna förhållanden skulle detta innebära att jag inte lyckades spara de planerade 900 kronorna under juli till september, utan bara 560. (Detta skulle jag, ärligt sagt, vara rätt nöjd med i alla fall, men så har jag ingen Marknad hängande över axeln på mig.) Samma belopp motsvarar också ungefär vinsten utslagen per invånare i det här landet. (Om nu Ericsson hade varit ett statligt bolag, hade var och en av oss "tjänat" denna summa.)

Låt oss göra några fler jämförelser. 5,6 miljarder motsvarar en tredjedel av Togos BNP. Togo är ett land i Afrika med drygt 5 miljoner invånare och BNP är summan av alla varor och tjänster som dessa människor producerar under ett år. Eftersom ett år har fyra kvartal, så är detta enda företags årsvinst en tredjedel större än det som 5 miljoner fattiga lyckas åstadkomma i produktion.

Fast det är klart - Afrika. Det finns ju helt andra förhållanden där, det går ju inte jämföra. Eller hur? Nåväl, Ericssons årsvinst (beräknad på den lägre, alltså den "vinstvarnade" summan) är även större än BNP i hela Moldavien med sina 4,5 miljoner invånare. Ett enda företag i ett enda land i Västvärlden - och vi pratar här sannerligen inte om Microsoft, McDonalds eller CocaCola. Finns det någon, som fortfarande undrar, varför det finns en illegal invandring här - med folk som kommer från världens alla hörn?

Fast - det som är mest beklagligt, det är inte att Ericsson försöker att göra så stor vinst som möjligt, det är trots allt deras uppgift som företag i en kapitalistisk värld. Det som är mest beklagligt, det är alla nyhetsredaktörer, alla "experter" och vi alla övriga, som inte reagerar, när en sådan vinst beskrivs som något katastrofalt negativt.


Bernhard Kauntz, i oktober 2007


Tillbaka till eller till av Werbeka Netshop
denna sida skapades: 19.10.2007 av webmaster@werbeka.com