KULINARISKA STJÄRNTECKEN


                 

Den hektiska Väduren har inte tid för kulinariska utsvävningar. Mat betyder för honom framför allt påfyllning av energi; energi som han strax därefter kan plöja ner i ett nytt projekt eller bränna i motionsslingan. Maten måste bli klar snabbt. Fast-food och färdigrätter hör till favoriterna. Kanske var McDonald en Vädur.
En snabb Nudelsoppa med ägg, gjord på buljong, skulle kunna vara ett av Vädurens val.


     

Den njutningslystne Oxen är raka motsatsen till sin eldigare, men lika hornprydde, granne. Mat måste smaka gott! Här finner vi säkert de flesta gourméer i zodiaken. Tillagningen av en måltid, gärna med flera rätter, får ta sin tid. En bra måltid är ju ett konstverk, där varje omrörning med koksleven är av betydelse. Några ljus på bordet bör avrunda helhetsbilden.
En typisk förrätt för en Oxe är Kaviarägg.

     

De nyfikna Tvillingarna är kokböckernas uppfinnare. Nya recept har en stor dragningskraft och provas gärna. Visserligen lagas maten inte två gånger efter samma recept, personliga variationer av kryddning och ingredienser är ju det som gör matlagningen spännande. Självklart är att tillagningen inte får ta alltför lång tid, annars är det fullt möjligt att två recept smälter ihop till en enda rätt - av ren utforskarglädje.
Tvillingarna tilltalas säkert av blandningen av skinka och champinjoner, Skinkinjoner.

     

Den husliga Kräftan lagar mest husmanskost. Utsvävningar och nyheter finns det ganska sällan, men kvalitén och tillagningen är av hög rang. Hälsosamma, näringsriktiga och minst sagt tillräckliga är måltiderna i kräfthemmet. Men därför smakar även köttbullarna ingenstans så gott som hemma hos mamma.
En smaklig Gulasch är ett logiskt val för en Kräfta.

     

För det representativa Lejonet är framtoningen på tallriken egentligen viktigare än smaken. Fast visst ska bara det allra bästa användas till matlagning. Det kravet ställer Lejonet alla gånger, eftersom man måste visa vännerna, som ofta och gärna bjuds på mat, vad man kan duka fram. Kokboken är framför allt en bilderbok. Bara rätterna är fint avbildade, gärna försedda med det lilla extra, så kommer lejonaptiten nog att växa till.
En Currykalkon Bombay är tillräckligt avancerad för att ge framgång åt en lejonbjudning.

     

Den sparsamma Jungfrun bestämmer först när hon handlar vad som kommer på bordet. Finns det något extraerbjudande i matbutiken, så är det redan ett argument för en måltid. Naturligtvis måste även kalorierna stämma och matens sammanställning måste vara näringsriktig, eftersom Jungfrun ser till hälsan inte minst. Grönsaker och sallader, men för all del även resterna från gårdagen utgör en stor del av jungfrukosten.
En enkel Transsylvansk kumminsoppa är helt i Jungfruns anda.

     

När den estetiska Vågen går för att handla utan inköpslista, resulterar det ofta i att den behöver en mindre lastbil, för att kunna frakta hem allt. Eftersom Vågen har svårt för att bestämma sig, köper man för säkerhets skull lite av varje - det skulle ju kunna behövas ... Maten lagas sen med kompetens och mångsidighet. Som barn av Venus är Vågen dock inte bara noga med själva tillagningen, utan även med en tilltalande dukning.
Champinjoner typ Bernhard är ett stalltips för och av Vågen.

     

För den djupsinniga Skorpionen är sådana småsaker som matlagning och att äta mat bara bisaker. Det är inte så att Skorpionen inte skulle kunna laga mat - tvärtom, med sin intuitiva förmåga kan himmelska rätter trollas fram. Men till vilken nytta, om en korv med bröd duger lika bra och dessutom ger mer tid till att filosofera över livets verkliga problem. Även gästen måste nöja sig med att kanske bli skickad till kylskåpet för att rota efter något ätbart där.
Skorpionen väljer gärna en kryddad Cevapcici från matsedeln.

     

Den reseglade Skytten kommer med förkärlek att duka fram rätter, som han har upptäckt någonstans på jorden. Hans gäster kan visserligen vara säkra på att bli serverade främmande mat, men då kan det lika gärna handla om erkänt internationellt kök, som även om rätter, vars ingredienser man hellre inte vill veta. Å andra sidan är Skytten tolerant nog för att ha förståelse, om någon inte vill äta upp.
En typisk rätt för Skytten skulle kunna vara en Bulgarisk Tjopska.

     

Den beräknande Stenbocken har planerat sin inköpslista med omsorg och kommer alltid att vara mån om att relationen mellan pris och kvalité är tilltalande. Matlagningskonsten stannar mest vid traditionella rätter, kryddor används sparsamt och av gästerna förväntas att allting äts upp, så att inget förfars. Det borde dock inte vara någon svårighet, för Stenbocken kommer sällan att laga för mycket.
Ett välbeprövat Wiener Schnitzel står högt i kurs hos Stenbocken.

     

I Vattumannens kök är det högt i tak. Idéerna tar aldrig slut, det prövas alltid nya variationer, även om de ibland kan verka en aning suspekta. Om matlagningen fortskrider så långt att den blir klar, det är en helt annan fråga. Å andra sidan kan gästen vara säker på att han hos Vattumannen aldrig får samma rätt två gånger i samma utförande.
Spaghetti Bernhardese kan man variera tillräckligt mycket, för att Vattumannen ska se det som en utmaning.

     

De romantiska Fiskarna gråter inte bara när de skär lök. Redan tanken på köttets djuriska ursprung låter känslorna svalla över. Icke desto mindre tycker Fiskarna om mat - förförda av Neptunus blir de till och med ibland till matvrak. Och ett hjärta av chokladsås på puddingen får deras eget absolut till att smälta.
Vid efterrätten har Fiskarna inga svårigheter att klämma i sig en hygglig portion av Salzburgisk klimp.

                 

Recepterna till alla stjärntecknens favoriter hittar Du i Netrestaurant i


© Sonja Tallian und Bernhard Kauntz, 2005


Tillbaka till eller till

webmaster@werbeka.com