JELTSIN OCH JAG

Frisk igen?


Idag har det gått ett halvår sedan jag kom hem från operationen. Mår jag bra? Är jag frisk igen? Efter två kurer Losec och en månad utan kaffe har jag blivit av med min magkatarr också - det finns ingenstans, där jag har fysiskt ont idag. Det är skönt.
Jag kan springa efter bussen, om det behövs, jag har till och med sparkat lite fotboll med barnen. Det kändes faktiskt som en seger att kunna göra det - även om jag blev påmind om min bräcklighet. Jag stoppade en boll med insidan av knät, just där såret slutar, där man har plockat ut venen för bypassen. Såret hade ju läkt för länge sedan på ytan, men inuti hade det nog inte gått lika bra. Jag fick en rätt häftig blodutgjutelse där. Inget farligt alltså - men en begränsning.
Jag har slutat röka, det är bra, men jag har ökat 7 kilo i vikt, det är mindre bra. Trots allt är det en av de stora pluspunkterna med operationen, att jag äntligen hittade tillräckligt med motivation för att sluta.
Jag försöker att röra på mig mer än jag gjorde tidigare, inte bara som åtgärd mot viktökningen, utan framför allt för att förbättra konditionen. Jag cyklar mycket. Och det är en härlig känsla att känna friheten igen, att t. ex. kunna följa efter en moped för att åka i vindskuggan ett tag. Men jag får inte tillräckligt med luft ibland, jag blir andfådd. O.k. - kanske är det normalt för en som närmar sig femtio, men så var det inte innan jag fick kärlkramp.
Det finns också en del små obehag kvar, som inte är värda att nämnas och som så småningom väl ska försvinna helt.
Fast det allra värsta, det är inte någon fysisk åkomma, utan det är oron inför framtiden. Vetskapen om att en bypassoperation i genomsnitt håller i tio år och ännu kortare tid, om man har otur. Om tio år är Jeltsin i alla fall närmare åttio, jag är inte ens sextio... Nog för att jag ställer in mig på att ha tur istället och siktar på tjugo år - men ändå, oron finns där.

Trots allt detta: jag fungerar nästintill som om jag aldrig hade haft någon kärlkramp - och det är helt enkelt underbart! Och det tycks Jeltsin också tycka, när man ser honom på TV idag, jämfört med för ett år sedan...


Copyright Bernhard Kauntz, Västerås, augusti 1997
Tillbaka till eller till

webmaster@werbeka.com