DANSAR  FLAMLÄNDARNA  FLAMENCO?


Nej, inte vanligtvis. Men det finns en intressant historisk förbindelse mellan dessa båda. Flamländarna bor idag i norra delen av Belgien. Dansen flamenco har sin uppkomst i Andalusien, i södra Spanien, där den ursprungligen utövades av zigenare. Det ligger alltså mer eller mindre hela Europa mellan dessa två begrepp ...

För att förstå sammanhanget, måste vi gå tillbaka till Habsburgaren Karl V på 1500-talet. Han föddes i Gent, i dagens Belgien, som dock på den tiden hette "Grevskapet Flandern" och var en del av Burgund, som Habsburgarna hade gift sig till. Han ärvde Burgund av sin far och Kastilien av sin mor och Aragon av sin morfar. Därmed var han den förste, som regerade över ett enat Spanien, samt stora delar av Italien (delar av Aragon), liksom även över Burgund, Habsburgarnas "hemland" Österrike och därmed även allt som ingick i "det Heliga Romerska Riket av Tysk Nation".

Burgundriket är färgat i orange
Bortsett från Frankrike och Portugal var han alltså regent över hela West- och Mellaneuropa.
Man kan även lägga till de spanska besittningarna i Amerika. Därmed hade han som förste potentat någonsin ett rike "i vilket solen aldrig gick ner" (vad engelsmännen än må säga om sitt Commonwealth, som kom till mycket senare ...)

Men vad har allt detta med Flamencon att göra? En Flamländare (som Karl V ju var) hette på nederländska "Vlamink" och heter "Vlaming" även idag. Eftersom de flesta språken inte känner till någon bokstavskombination "vl", blev det till "fl" (jämför engelska, tyska, franska, svenska - och även spanska). Spanjorerna föredrar dessutom att ord slutar på en vokal, manliga företrädesvis på -o. "K:et" i spanskan skrivs normalt med "c" - och vi har kommit fram till "Flaminco".

Men "flamenco" idag betecknar ju en sång eller en dans till denna sång, främst utförd av andalusiska zigenare. Vad har dessa med Karl V att göra? Det finns två versioner av förklaringen.
Den ena säger, att när Kejsar Karl så småningom bosatte sig i Spanien, hade han med sig en hel hop flamländska soldater (man litar mest på sina egna), som senare bosatte sig i Andalusien och där beblandade sig med lokalbefolkningen (som bestod av zigenare, morer, judar och andra). Och denna smältdegel av raser kom alltså att betecknas som "flamencos". Att man benämner folkgrupper efter deras härkomst är ingalunda ovanligt; jämför spanskans "gitano" och engelskans "gipsy", som från början hade ett "e" framför - och sålunda avsåg "egyptier". En bohem på svenska hänvisar ju också till att personen ursprungligen kom från Böhmen.
Den andra varianten påstår att eftersom Karl V kom norrifrån - och då zigenarna också invandrade från norr (landvägen är det ju svårt att nå Spanien annars), fick de samma benämning.

Till sist: Fågeln flamingo har ingenting med Karl V att göra. Den har fått sitt namn efter sin rosa färg, från latinets "flamma" (jämför franskans "flamant"). Det är en tillfällighet att dessa två ord har sammanfallit på spanska.

Bernhard Kauntz, Wolvertem 2013Tillbaka till , till , eller till

webmaster@werbeka.com