Plopsaland i De Panne


De Panne ligger fortfarande i Belgien, knappt 130 kilometer från Bryssel, men nästan vid gränsen till Frankrike. Staden har cirka 10.000 invånare och är känd för sina breda sandstränder och sanddynsreservaten. Men det finns något annat där, som får alla barns hjärtan att slå ett extraslag, nämligen Plopsaland.

Plopsaland är en nöjespark, uppkallad efter Plop, ledaren för denna samling av sagofigurer. De bor i svampar och kan närmast jämföras med smurfarna, även om ordboken översätter dessa "kabouter" med "troll" eller "dvärgar". Redan vid ingången står Plop (men här i mänsklig storlek) och hälsar barnen, som vill komma in i Plopsaland.

Sedan 29. april 2000 finns det denna park, som bedrivs av Studio 100 i Belgien. Folket i Studio 100 är också upphovsmännen bakom dessa och andra figurer, som också kan ses i Plopsaland.

Bland dem finns till exempel Mega Mindy eller Samson & Gert och ännu andra, som kan skymtas här och var i parken. Den 11. augusti 2001 kunde man redan fira den millionste besökaren.

Inträdet betalas efter kroppsstorlek. Under 85 centimeter är det gratis, upp till en meter kostar det bara fem Euro, är man större får man betala stolta tjugosex under högsäsong. Andra tider är det en hel Euro billigare ... Fast biljetten gäller hela dagen, tills parken stänger på kvällen. Dessutom är det sedan fri tillgång till alla attraktioner, som parken kan bjuda på.

Först kommer man till en stor plats, som med hjälp av kulisser har byggts upp som en medeltida stad. Framför dessa byggnader finns det cafés och självbetjäningsrestauranger och inte minst en stor yta med bortåt hundra fontäner, som skjuter upp från marken - ibland högre, ibland lägre.

Om man är försiktig, kan man gå emellan utan att bli alltför våt. Men för många är det just att bli våt, som är det roliga.

Efteråt kommer en båtfärd genom Plopsaskogen. Långsamt passerar man olika scenarier, som visar kabouterna i arbete, oavsett om de nu arbetar i hemmet eller sågar ved i skogen. Tyvärr ser man även här baksidan av medaljen med det fria tillträdet. Det är sannerligen massor som köar, för att en halvtimme senare äntligen kunna äntra en båt. En halvtimmes väntetid är för övrigt ungefär genomsnittet för att köa vid en attraktion. Vid "Supersplash" anges till och med 45 minuter som normal väntetid.

Det finns enormt många attraktioner, även om det alltid finns en bit natur emellan dem - det må vara skuggiga träd eller en ankdamm. Fast barnen har mindre intresse av detta, för de har redan sprungit iväg och ser sig nu förväntansfullt om, om föräldrarna verkligen följer med på väg till nästa åksensation. Flera berg- och dalbanor turas om med karusseller för de mindre barnen, den gungande piratbåten med en elektrobilbana eller med trästockarna, som dras upp långsamt och sedan i våldsamt tempo rusar ner genom vattnet för att skvätta ner såväl de åkande som åskådarna.

Nytt för detta år är Mega Mindy Jetski, som många vill testa. En park med husdjur, där man kan klappa kaninerna hör lika mycket till området, som en lekplats med gungor och rutschkanor.
Naturligtvis finns även PlopsaExpressen, ett minitåg, som kör genom hela parken. Det åker även genom en bit betesmark, där åsnor betar i lugn och ro bland zebror och bufflar och vita påfåglar springer nyfikna en bit bredvid tåget.

Men inte minst hör de glittrande barnaögonen till, tills parken alltför tidigt stänger portarna klockan 20 på kvällen och den gyllene Mega Mindy vid utgången vinkar ett sista farväl till besökarna.Copyright Bernhard Kauntz, Wolvertem 2009
Tillbaka till eller till av


1.2.2009 by webmaster@werbeka.com