LOGIK PÅ JULAFTON


Där stod jag nu. Vi hade just sjungit "Stilla natt" tillsammans och fem par tindrande ögon följde varje rörelse jag gjorde, eftersom det var dags att dela ut julklapparna. Som de flesta vet, har jag fem barn: Adam, Berta, Cecilia, David och Emil. Den ordningen är alfabetisk, inget annat, men jag tycker det är lättast att tänka på dem i den ordningen. Den är dock inte åldersbunden. Däremot är det 2 års mellanrum mellan alla mina barn. Jag hade köpt varsin present till dem. I genomsnitt ville jag spendera 150 kronor per barn, och det gick ihop precis, även om det skiljde en tia mellan varje julklapp. Slutligen hade jag slagit in presenterna i prydliga paket med var sitt olikfärgade papper.

Nu hade jag tagit fram det gröna paketet under granen och till min förskräckelse såg jag att lappen, där namnet stod, hade lossnat. Barnen började bli otåliga, vad skulle jag göra? Jag försökte komma ihåg, men det var en massa tankar som for runt i mitt huvud:

Emils present hade kostat 140 kronor. 6-åringen skulle få det röda paketet. Cecilia skulle få en docka, en sån där som kunde säga mamma. Adam är redan 14 år gammal, herregud, vad tiden går. Spelet låg i det vita paketet. Förstoringsglaset till frimärkssamlingen var den billigaste presenten, även om jag tyckte att det hade varit dyrt - fast det är klart, då hade det ju inbyggd lampa... Adam skulle få en skiva, då skulle det bli en massa oväsen igen, för inte skulle väl han använda hörlurarna, som han hade fått förra året. Första bokstaven i tolvåringens namn var en ifrån den, som fick det gula paketet - vad nu det kunde ha för betydelse i sammanhanget.... 8-åringens present hade kostat 160 kronor. 14-åringens första bokstav i namnet är en ifrån den som får ett blått paket. Boken var till 10-åringen. Cecilias present hade kostat genomsnittspriset. Den dyraste presenten skulle den få, vars första bokstav i namnet var en ifrån 12-åringens.

Men nu visste jag också vem som skulle få det gröna paketet. Vet du?

Bernhard Kauntz, 1999

Till

Tillbaka till eller till av


sidan skapades: 18.4.1999 by webmaster@werbeka.com