VI VÄNLIGA VÄSTERÅSARE
VILL VIRTUELLT VISA VÄRLDEN
VAR VI VISTAS
VARJE VECKODAG

ANETTE FALLBERG


är född i Västerås och har bott här under största delen av sitt liv. De fyra åren som hon inte levde här, längtade hon tillbaka hit.

Vad är det som är bra med Västerås?
Det är många som säger att det är fel på folket här i stan, men det tycker inte jag. Jag tycker om människorna här. Man har inte så bråttom, det är lite lugnare och allt finns på nära håll, fastän det är en ganska stor stad. Det går fort att ta sig till alla ställen, vart man än behöver komma.
Jag har bott "i hela stan", dvs. på många olika håll och det har varit bra, men jag trivs ändå bäst nere i city, där jag bor nu. Jag skulle aldrig kunna flytta från Västerås, jag tror inte att det finns något bättre. Jag är "hemma" här, att flytta skulle vara som att byta land ungefär...
Det är också bra att det har börjat hända lite på senare år, se bara på Arosfestivalen, Oktoberfesten och Våryran. Det är bra, man måste satsa på sånt för att "dra" folk.

Vad är det allra bästa av det?
Närheten till allt.

Vad är det som inte är bra, då?
Det är för dyrt på många kommunala anläggningar, t.ex. simanläggningar. Jag skulle vilja gå simma flera gånger i veckan med barnen, men det är omöjligt. Jag har tre barn, om vi går alla tillsammans, kostar det en hundralapp per gång.

Vad är värst i Västerås?
Alla nybyggen. Ta bort skrapan, skatteskrapan, det nya stationshuset... Jag saknar de gamla ställena, som gav atmosfär. Tänk bara på gamla idrottshallen, t.ex. Jag tycker att man kan rusta upp istället, som nu senast det gamla stationshuset. Istället för alla dessa skrytbyggen borde man finansiera aktiviteter för folket, som simningen, t.ex.

Det sker ju ett "identitetsbyte" i Västerås, från Gurkstad till Mälarstad. Vad tycker du om det?
Gurk- eller Mälarstad spelar nog ingen roll. Gurkan kommer att finnas kvar i folkmun i alla fall.

Du har barn, är Västerås en bra barnstad?
Nu vet jag inte hur det är på andra ställen, men här i Västerås tror jag att det var bättre när jag var liten. Det finns färre fritidsaktiviteter för barnen nu, framför allt nere i city. Förr fanns fritidsgårdar överallt, idag är det mycket färre. De måste finnas nära, så att barnen slipper åka kommunalt. Om det vore som förr skulle det inte behövas insatser som "Föräldrar på stan" och liknande. Men jag tror att det inte bara gäller Västerås.
Sen är det ju bra att skolor och dagis finns nära överallt, alla gånger på gångavstånd.
Låt för all del inte hända något med Folkets Park! Där finns det massor med saker som man skulle kunna göra för barnen. Byggnaderna finns där som kan användas. Och kan man driva ställen som Datorteket med ALU-folk, skulle man kunna göra det där också. Där skulle alla kunna träffas, från hela stan, på lika villkor. Det vore kul.

Hur tar du dig fram i stan?
Jag cyklar och åker bil. Men jag vill inte ha trafik i city, det var fel att släppa in trafiken på Stora Gatan - Vasagatan. I city ska man kunna gå över gatan obehindrat, inte ens bussarna skulle behöva gå rakt genom centrum. Det går ju att flytta dem under Arosfestivalen. Jag har garage under huset, där jag bor, det är mycket bekvämt, men jag skulle gärna kunna gå en bit.

Vad gör du på din fritid?
Jag har ingen. Min fritid är barnens, då handlar det om fotboll och dans, bland annat. Det är bra att Västerås är en bra idrottsstad. Här finns det som barnen vill göra. Och min erfarenhet är att det finns många bra ledare för ungdomarna.
För egen del blir det väl något krogbesök.

Vad tycker du om krogerna?
Det börjar bli för många. Även det var bättre när jag var yngre, fast det är kanske något som man alltid tycker. Men jag menar att det var inte så många ställen där man tog inträde, man kunde gå dit bara för att prata...

Hur är Västerås som turiststad och vad skulle du visa en besökare?
Jag förutsätter att det är på sommaren. Då skulle jag ta ut dem till Elba och alla andra ställen i och kring Mälaren. Vi skulle nog göra en utflykt med någon av kryssningsbåtarna också. Sen skulle jag visa dem city, Kyrkbacken är en självklarhet. Där skulle jag vilja bo. Själv brukar jag ta promenader utmed Svartån, det är fint.

En summering?
Trots kritiken är jag mycket nöjd med att bo i Västerås och skulle aldrig vilja flytta härifrån.Tillbaka till , till eller till av Werbeka Netshop


last update: 2.10.1998 by webmaster@werbeka.com