VI VÄNLIGA VÄSTERÅSARE
VILL VIRTUELLT VISA VÄRLDEN
VAR VI VISTAS
VARJE VECKODAG

SATU KRUSE


- Är du infödd västeråsare?
Nej, jag har vuxit upp i Virsbo, där jag bodde tills jag var 21. Till Västerås kom jag för 9 år sedan, då kärleken kallade och jag fick jobb här. Västerås har under hela min uppväxt varit "stan", som har haft en viss lockelse, dit man ville komma. Under tiden har jag rotat mig här, har mitt umgänge här, vilket ger en känsla av "hemma", mer än stan som sådan.

- Är det bra att bo i Västerås?
Jo, det tycker jag. Det räknas ju som en ganska stor stad, vilket innebär att det mesta, som man behöver, finns att få här. Ändå känns det inte som någon storstad, det går snabbt att förflytta sig i den.
Det är också en cykelvänlig stad, det är en fördel att man uppmuntrar motion. Dessutom är det bra att man främjar miljövänlighet, att kunna lämna bilen hemma.
Västerås har också ett bra läge, där det är byggt i en halvcirkel runt Mälaren. För båtintresserade måste det vara ett viktigt argument. Annars är det också bra kommunikationer, även om jag tycker att flyget är dåligt utnyttjat, när vi nu har en egen flygplats. Men tågen fungerar ganska bra och det är lätt att pendla till de mindre kommunerna runt om. Det är bra förbindelser till t.ex. Hallstahammar.

- Vad är det som inte är bra i Västerås?
Jag vet inte... Kanske att man har dragit in busslinjen till flygplatsen, det gör inget bra intryck på besökare. Och det blir svårt för dem som ska iväg, man måste ju lämna bilen där eller få skjuts, eller ta en taxi förstås. Men jag tror det leder till att kapaciteten utnyttjas ännu sämre. Fast jag förstår att lönsamheten är viktig även på bussarna och att beläggningen inte har varit så bra...
City är kanske lite grå och tråkig med all betong, där skulle man kunna utforma stadsbilden trevligare. Det är synd att det inte finns mer av den gamla träbebyggelsen kvar än det som finns vid Svartån. Men bevara den! Det är viktigt att ha den kvar!

- Vad skulle du visa bekanta, som kom hit?
Den gamla bebyggelsen bakom kyrkan, Kyrkbacken. Vi skulle kanske ta en promenad utmed Svartån och titta in på Vallby Friluftsmuseum.
Västerås är också bra som turiststad, eftersom det finns många sevärdheter i anslutning till stan, som Engsö och Tidö slott. Fast det beror på hur man kan ta sig dit...
Närheten till Mälaren är bra, att kunna åka ut med båtturer till små öar är en fördel, men även Björnön, som man kan nå med bussen, är ett bra fritidsställe.
Sen har vi Skultuna och mässingfabriken där, som man kan titta på. Och shopping brukar vara intressant för turister, då finns det Multicenter med allt under samma tak och alla andra affärerna i centrum.

- Är det bara bra, att allting ligger i centrum?
Nej, men så är det ju inte. Se på det stadsdelscentrum, där jag bor. Där finns det bank och post, bibliotek, ett apotek och en vårdcentral, en mataffär och en restaurang. Det är det man kan förvänta sig där och det man behöver till vardags. Dessutom finns det också bra med parkeringsplatser.

- Vad säger du om kulturlivet i stan?
Där är jag inte så aktiv själv, så för egen del känns det tillräckligt. Det finns ju Länsteatern och någon mindre teater, en hel del musik med konserter på flera ställen och utställningar på gallerier. Det finns alltså lite utbud. Att man sen inte kan förvänta sig att man har de största föreställningarna här i Västerås är ju naturligt, men det är ganska nära till Stockholm.

- Du trivs alltså med att bo i Västerås?
Ja, absolut.Tillbaka till , till eller till av Werbeka Netshop


last update: 12.12.1997 by webmaster@werbeka.com