Solskensresor med Västmanlands Lokaltrafik?


I Västerås åker vi i biogasbussar, när vi åker kommunalt. Det är bra för miljön. Det är också bra att samhället föregår med gott exempel.

Klart, ännu miljövänligare är det att cykla, vilket jag gör, när vädret så tillåter. Detta hellre än att betala 20 kronor för en enkelresa på en knapp halvmil. Att behöva åka ner till "stan", som centrum kallas här, för att gå till tandläkaren eller systemet eller bokhandeln, fördyrar alltså nöjet med 40 kronor tur och retur.

Jag betalar dock utan att knota, när jag väl använder mig av denna service. Jag antar att biogasen inte heller är gratis. Fast det är klart ... om jag tänker på att jag i Wien, min födelsestad, för futtiga 27 kronor kan åka under ett helt dygn kors och tvärs fram och tillbaka med spårvagnar, bussar, tunnelbanor, eller vad slags kollektivtrafik det än kan finnas - då tycker jag nog att det västmanländska priset är i saftigaste laget.

Jag vet att man inte kan jämföra rakt över, därför svär jag bara lite grand, när jag råkar missa en buss. Speciellt trevligt är detta i tio graders kyla efter klockan 19, då nattbussarna(!) börjar gå med 35 minuters intervaller. Under den tiden hinner man sända bra många tankar söderöver, där fem minuters intervaller redan känns långa. Fast jag skulle ju inte jämföra ...

Helt utan all jämförelse svårbegripliga är dock somliga turer utanför Västerås. Museet i Engsö slott är en av de få verkliga turistattraktionerna häromkring, dock ligger stället drygt tre mil utanför stan. Jag förstår fullt ut att passagerarunderlaget inte är så stort. Detta bidrar säkert till att man bara kan köra två turer i veckan ut dit, såvida inte skolbussen går. (Men på sommaren, då det kommer flest turister, har skolorna sommarlov.) Men låt gå, två turer i veckan - man kan ju planera även på semestern.

Det som är svårare att förstå, det är att den ena turen går just den dagen, då museet på Engsö slott är stängt. Den andra turen, på söndagarna, gå visserligen redan på morgonen, men återresan sker klockan 12.30. Tufft att hinna med ett museumsbesök, med tanke på att man där öppnar en halvtimme innan.

Fast vad turistservice beträffar ska jag inte ens fundera på att börja jämföra.

Ändå ... Pengarna kan inte räcka till såväl billiga och täta resor, som dessutom till kompetenta verksamhetsplanerare, det har jag absolut förståelse för.

Det jag däremot inte förstår alls, det är varför det lokala vädret i TV 4 görs "i samarbete med Västmanlands Lokaltrafik". Vad är syftet? Vad finns det för målgrupp för detta reklaminslag? Pengarna, som det kostar dag efter dag, kunde säkerligen användas förnuftigare.

Men kanske vill man marknadsföra sig som "bolaget med solskensresor", eftersom man har så lite annat att komma med?


Bernhard Kauntz, mars 2007


PS (i april 2007): Och inte nog med det - nu ger man även ut en gratistidning, som kommer med all annan skräpreklam och genast hamnar i papperskorgen... Sänk biljettpriserna istället, så åker folk mera buss!


Tillbaka till , till eller till av Werbeka Netshop


last update: 16.3.2007 by webmaster@werbeka.com