.

.

RUNE LINDSTRÖM Museum,
i Västanfors, Fagersta


Ett av mina personliga smultronställen är Rune Lindström-museet. Det ligger i Fagersta, ca. 7 mil nordväst om Västerås. Tågen går så gott som varje timme fram och tillbaka och från stationen där är det en knapp halvtimmes promenad till Västanfors hembygdsområde.
Jag höll på att missa museet, när jag var på besök, jag var redan på väg därifrån, när jag skymtade namnet i ögonvrån.
Först blev jag lite osäker. Rune Lindström? Det är väl han med "Himlaspelet"? Men visst spelas det uppe i Dalarna någonstans...
Det visade sig dock att denne man var född i Västanfors, därför hade man så sent som under förra året gjort i ordning ett av rummen i en av stugorna, som man hade flyttat till friluftsmuseet.

Museet består bara av detta rum, fast det är inte vilket rum som helst. Jag får nästan en känsla av andakt, när jag kliver in. Väggarna är målade med Rune Lindströms dikter, och bilder och tryckta texter berättar om hans olika utvecklingsfaser i livet. Jag råkar visserligen börja i fel ände, men på den sista väggmålningen hittar jag ett citat av honom:

Allt jag gör, det gör jag för att det ska finnas kvar
och då blir jag en förmedlande länk.

Det går rakt in i hjärtat, det är exakt så jag känner, när jag t. ex. lägger upp sidor på nätet - och därmed har han lyckats fånga mitt intresse från början.

Jag beundrar stolarna, som står kring bordet och runt väggarna. Varenda en av dem har en dedikation och ett tack skrivet på ryggstödet, till privatpersoner eller något företag som har sponsrat museiprojektet. Denna idé är lika underbar som museet i sig.
Jag läser varenda bokstav på väggen och när jag är klar hittar jag ett arkivskåp i farstun. Där finns texter från och om Rune Lindström, men där finns framför allt sju tjocka pärmar, som Elisabet Strömberg har samlat ihop. I dem finns ytterligare material, från en uppsats om Karlfeldt, som Lindström skrev i realskolans andra klass, över skolkamraters omdömen till reklamtryck och tidningsklipp om hans verk under de etablerade åren.

Missa inte denna klenod, om Du kommer i närheten av Fagersta!

P.S.: Västanfors hembygdsområde har även många andra sevärdheter att bjuda på. Dessutom ska man ha en eloge för målsättningen att hålla öppet året om - det är sannerligen inte vanligt att man är så serviceminded här i landet. Det är så mycket mer berömligt, då man inte får några bidrag till verksamheten, utan får det att gå runt med försäljningsintäkter från kaffestugan och handelsboden. Samt med stora hjärtan och åtskilligt med ideella insatser. Tack för det!

Bernhard Kauntz, Västerås i juli 1998


Tillbaka till eller till av

last update: 5.7.1998 by webmaster@werbeka.com