SEVÄRDHETER I VÄSTERÅS


Domkyrkan: Dess äldsta delar härstammar från 1200-talet. Altarskåpet från 1516, dopfunten och Erik XIV:s sarkofag tillhör de mest kända delarna av kyrkan. För att beställa visningar, ring 021-12 12 84, mellan kl. 11 - 13.

Kyrkbacken: Det är här vi hittar "gamla stan" i Västerås. Trähusbebyggelsen är kvar sedan 1700-talet och de trånga gränderna intill domkyrkan ger oss ännu idag en uppfattning om hur det såg ut i stan för flera sekel sedan. Idag är flera konsthantverkare verksamma i Kyrkbacksområdet.

Djäkneberget: En park, som idag ligger mitt i stan, men som förr i tiden tydligen var ett utflyktsmål för stadens skolungdom - efter namnet att döma. "Djäkne" är ett gammalt ord för elev och avsåg nog dem som gick på det år 1623 - av biskop Rudbeck - grundade gymnasiet, som var landets första. Idag har man en fin utsikt över den centrala stan från denna kulle, som också har kulturhistoriskt värde, tack vare Sam Lidman. Han lät rista inskrifter på inte mindre än 500 stenar i parken.

Skultuna Messingsbruk: Skultuna är egentligen en förort till Västerås, men har idag i princip smält ihop med staden. Där grundades 1607 ett mässingsbruk av Karl IX, som idag är Europas äldsta fungerande.

Konstmuseet: Det ligger vid Fiskartorget mitt i stan, i det gamla rådhuset från 1860, bredvid dess bra mycket större efterföljare - Stadshuset.

Stadshuset: Stadshuset ritades av Sven Ahlbom och bygget påbörjades 1953. Då hittade man ett kloster från 1200-talet, som hade legat på samma plats. Tornet är 65 meter högt och innehåller Sveriges största klockspel, vars klanger kan höras över hela centrala stan.

Vallby Friluftsmuseum: Det grundades 1921 och hade som motto att återge "ett Västmanland i smått". Idag står där ett 40-tal byggnader, som speglar livet från svunna tider. Även här bedriver man idag en del konsthantverk.

Skrapan: Det nyaste tillskottet bland sevärdheterna är höghuset mitt i centrum, som med 25 våningar och sina glasfasadväggar absolut påverkar stadsbilden. Affärer, ett hotell och kontor finns i dess innandöme och de bildar tillsammans med de "länkade" förbindelserna till Gallerian, Punkts parkeringshus och Kongresscentret stommen till en ny, multifunktionell tidsålder.


Att läsa vidare om Västerås:
Till och från Västerås
Viktiga telefonnummer

Tillbaka till eller till avlast update: 14.1.2003 by
webmaster@werbeka.com