Distrikten (Bezirke) i Wien - en översikt


  1. Innere Stadt   7. Neubau 13. Hietzing 19. Döbling
  2. Leopoldstadt   8. Josefstadt 14. Penzing 20. Brigittenau
  3. Landstraße   9. Alsergrund 15. Fünfhaus 21. Floridsdorf
  4. Wieden 10. Favoriten 16. Ottakring 22. Donaustadt
  5. Margareten 11. Simmering 17. Hernals 23. Liesing
  6. Mariahilf 12. Meidling 18. Währing  

Fram till mitten av 1800-talet bestod staden Wien endast av det som idag är första distriktet, som omgavs av stadsmurar. Runt om låg förstäder och ännu längre bort förorter, något som delvis ännu syns idag, om man tittar på distriktens namn. Först när kejsare Franz Joseph lät riva stadsmurarna, blev förstäderna integrerade, förorterna slogs ihop och blev också distrikt. Så består dagens 21:a distrikt inte bara av det gamla "Floridsdorf", utan även av Jedlesee, Strebersdorf och Stammersdorf.
Wienaren använder sig idag av såväl de numeriska distriktsbeteckningarna ("Jag bor i tredje"), som även de gamla namnen. (Rapid spelar fortfarande fotboll i Hütteldorf - inte i Penzing, fastän Hütteldorf är en del av 14:e distriktet.)
Runt första distriktet leder Ringstraße och bildar gränsen till distrikten 3 till 9. Utanför dessa finns "Gürtel", en andra cityring, som skiljer de inre från de yttre distrikten. Båda gatorna är mycket viktiga för trafiken, såväl för bilisterna som för de offentliga transportmedlen. När man väl har lärt sig distriktindelningen är det sedan mycket enkelt att orientera sig i Wien med hjälp av Ringstraße och Gürtel.


Bernhard Kauntz, Wien 2005Tillbaka till eller till av


sidan skapades den 30.8.2005 av webmaster@werbeka.com