EROS


Personalia:
Far: Ares eller Hermes (eller Zeus)
Mor: Afrodite
Maka: Psyke


"Fakta":
Kärleksguden, men liksom modern är han den lustbetonade kärlekens gud. Jämför erotik. Han var från början en vacker ung man, som ofta var blomsterprydd. Först senare började han skjuta pilar i folks hjärtan, så att de skulle bli förälskade, och ännu senare avbildades han som barn. Hans romerska namn är egentligen Amor, men som barn är han mest känd som Cupido. I samband med förändringen blir han allt grymmare, till sist sägs det att han skjuter sina pilar i blindo.Myten:
Psyke var en kungadotter, som blev allt vackrare när hon växte upp. Till sist blev Afrodite avundsjuk och rädd för konkurrens. Därför skickade hon ut sin son för att han skulle få Psyke att bli förälskad i någon vanlig dödlig. Men när Eros såg henne, blev han själv betagen av flickan och hon av honom. Han var dock mån om att hon inte skulle få se hans ansikte och krävde ett löfte av henne, att hon inte skulle titta. Hon lovade förstås, men hon blev retad av sina systrar för det och hon var ju själv också nyfiken, så klart. En natt, när Eros sov, smög hon därför upp och tände en oljelampa. Men när hon böjde sig över honom för att se bättre, spillde hon en droppe het olja från lampan på honom.
Eros lämnade henne för att hon hade brutit sitt löfte. Psyke blev jätteförtvivlad och letade över hela jorden efter honom. Till slut råkade hon komma till Afrodites palats, som lovade hjälpa henne, om Psyke skulle stiga ner i underjorden och hämta en flaska med skönhetsdroppar från Persefone. Flickan gjorde det och fick dropparna, men vilken kvinna skulle inte åtminstone ha luktat på dem, när hon fick en chans. Så gjorde också Psyke, när hon var på väg tillbaka - men dropparna luktade så starkt, att hon sjönk ner och dog.
Nu tyckte Eros dock att det blev för mycket, därför väckte han henne till liv igen, gifte sig med henne och gjorde henne samtidigt odödlig.

Correggio: Amors uppfostran

Bernhard Kauntz, Västerås 1998
Tillbaka till eller till

webmaster@werbeka.com