PERSEFONE


Personalia:
Far: Zeus
Mor: Demeter
Make: Hades
Älskare: Zeus, Adonis
Avkomma: (av Zeus) Dionysos Zagreus

"Fakta":
Persefone var en pre-olympisk gudinna, som ursprungligen endast betecknades som Kore (flicka). Hennes romerska namn är Proserpina.
Mot sin vilja blev hon bortrövad av Hades och på grund av detta Underjordens härskarinna och dödsrikets gudinna. Ibland även framställd som vegetationsgudinna, men det torde bero på en sammanblandning med Demeter, som myten har nära anknytning till.
Afrodite gav henne vårdnaden om den nyfödde Adonis, som Persefone senare vägrade att återlämna, eftersom hon själv hade förälskat sig i honom. Genom Zeus medling fick Adonis tillbringa en del av året hos var och en av dem.
Myten:
Den unga Persefone är ute på en äng och plockar blommor, när Hades får se henne och ögonblickligen förälskar sig i henne och för med sig henne till underjorden. Najaden Cyane, som är i Persefones sällskap, försöker opponera sig, men förmår intet. Av smärta upplöses hon i sina egna tårar. De blir till en källa, i vilken Demeter, Persefones mor, hittar dotterns gördel som första ledtråd.
När Demeter slutligen får veta sanningen, bevekar hon Zeus att bevilja Persefones återkomst till ljuset. Dock sker detta enbart under förutsättning att hon inte tar med sig något från dödsriket.
Allt ser ut att gå väl, och Persefone skrider redan över de Elyseiska fälten, när Askalafos talar om att hon har ätit ett granatäpple i underjorden och därför bär några kärnor i magen. Därmed faller villkoret, som Zeus hade ställt. Men han bevekas ännu en gång till en kompromiss - Persefone måste tillbringa en del av året i dödsriket, men får vistas den andra delen ovan jord.
Bernhard Kauntz, Västerås 1998
Tillbaka till eller till

webmaster@werbeka.com