Hästspårvagnarna i Wien


Den allra första spårvagnslinjen inom området av dagens Wien, åkte redan 1840 på en 1500 m lång sträcka. Fast denna torde i första hand ha varit till för nöjesåkning, eftersom den förde från Augarten i 20:e till ett ställe i 2:a distriktet, som hette Colosseum. Det var ett nöjesfält i närheten av den platsen, där senare nordvästra järnvägsstationen skulle byggas.

När Colosseum stängdes, försvann även hästspårvagnens attraktion för en tid.

Spårvagn heter Straßenbahn - det är ett så långt ord, som inte "ligger bra i munnen". Därför ersätts det ofta med "Bim", efter klangen av varningsklockan, som föraren kan använda. Men även i gamla tider hade ingen wienare någonsin åkt med "Straßenbahn" - han nyttjade "Dramwäu", ett wienskt uttal av engelskans "Tramway".
Det fanns ju egentligen inget skäl till att inrätta en spårvagnslinje i Wien. Staden - dagens första distrikt - var omgiven av stadsmurar, som omöjliggjorde en förnuftig trafikkommunikation med "yttervärlden". När Kejsare Franz Joseph år 1857 lät riva stadsmurarna, fanns det plötsligt helt andra förutsättningar. Endast några år senare byggdes den första "riktiga" spårvagnslinjen.

En sommarvagn, dragen av två hästar, eftersom den var för tung för en enda. På grund av det öppna utförandet användes den endast på sommaren. Vagnen byggdes 1868, den är 7,25 m lång och 3,1 ton tung.

Dessa spårvagnar drogs naturligtvis fortfarande av hästar, men gick från Schottenring till Hernals och förlängdes bara ett halvår senare till Dornbach. Medan en passagerare under de första åren i princip kunde stanna spårvagnen var som helst, infördes 1868 fasta hållplatser. Ytterligare fem år senare trafikerade 554 vagnar spårvagnsnätet, som numera omfattade 37 km.
Från och med 1870-talet genomfördes även försök med ånglokomotiver av diverse byggnadskonstruktioner, som dock alla mer eller mindra misslyckades. Det dröjde till 1881, då världens första elektriska spårvagn togs i drift i Berlin, innan man kunde se slutet för hästspårvagnarna. I Wiens närhet körde den första "Elektriska" redan 1883 mellan Mödling och Hinterbrühl.
Detta lok byggdes 1885. Efter sin insats som spårvagnslok tjänstgjorde det som fabrikslok i Liesing. Det användes fram till 1978 vid jubileumskörningar. Den är 5,1 m lång och väger 15,2 ton.

Spårvagnsmuseet i Wien är förresten öppet på veckoslut och helger mellan kl 9 - 16 och befinner sig i närheten av Stadionbron - på Ludwig-Koeßler-Platz, i 3:e distriktet.


© Bernhard Kauntz, Västerås 2007Tillbaka till eller till av


Sidan skapades den 29.7.2007 av webmaster@werbeka.com